• tulpan
  • matmarknad
  • badhuset
  • cupcakes
  • smargas
  • museet
  • ander
  • krukmakeri hemjord
  • cafe

Information och riktlinjer för utställare

matmarknad powerpoint sidhuvud
Matmarknadsinformation och riktlinjer (version 160831)

Allmänt:

På matmarknaden säljs lokalproducerad mat och dryck, delikatesser och ekologiska matvaror. Marknaden 2016 hålls sista lördagen varje månad förutom juni och december. 
- julens matmarknad – se vidare information nedan. Text blått gäller inte tillsvidare p.g.a. ombyggnation av Vågen och att vi befinner oss tillfälligt på annan plats. Se mer information om det här

Inför matmarknadstillfället

  • Faktura skickas den förste i varje månad med 20 dagars betalningsvillkor

  • Bokad och betald plats är lika med garanterad plats

  • Reservplatser meddelas tidigast kl. 12.00 tisdagen innan bokat marknadstillfälle om inget annat anges (se avvikande datum nedan)

  • Avbokning av bokad plats ska ske senast två veckor innan bokat marknadstillfälle. Vid senare avbokning utgår full bokningsavgift (se avvikande datum nedan)

  • Ta med förgreningssladd. Rekommenderar 3-5m

  • Inga levande ljus är tillåtna

  • Tillgång till vatten finns. Ta med dunk och/eller hink.

  • Om gasol önskas användas inomhus så ska det meddelas minst 2 veckor innan bokad plats

  • Ta med er underlag att stå på. Lokalen är en sommarlokal med mycket begränsad värme och kalla golv

  • Om man önskar laga mat ska det meddelas minst 1 vecka innan. Detta för att kunna placera utställare vid så rätt plats som möjligt så att tillgång till el är tillfredsställande för alla inblandade

  • Om du vill lansera en ny produkt, ny smak eller annat hjälper vi dig gärna att visa upp detta i Food Court – hör i så fall av dig

  • Grillning är endast tillåtet utomhus och då med gas eller kol. Tänk på brandsäkerheten och ta med t.ex. brandsläckare, brandfilt. Iaktta största försiktighet.

  • Arrangören kan hänvisa er till framtida marknader om det är så att arrangör anser att produktkategorin som ni representerar är mättad för just den marknad ni vill boka.

  • Det går utmärkt att dela bord.

  • Det går utmärkt att sälja andra lokalproducenters produkter för dennes räkning

  • Det är var en och ens ansvar att hålla sig uppdaterad gällande hantering av livsmedel och eventuell registrering hos kontrollmyndigheten. Längst ned på sidan finner ni Livsmedelshantering utan anmälan till Miljö- och hälsa. Om du är osäker kontakta Miljö- och hälsa på 0550-88000.

  • Det är var en och ens ansvar att hålla sig uppdaterad gällande skatteregler, kassaregister och gällande lagstiftning hos Skatteverket.

Skafferiet (en ny tjänst från och med matmarknaden 26 mars, 2016)
I Skafferiet kommer det att finns produkter från småskaliga producenter som inte själva har möjlighet att närvara på marknaden. Skafferiet kommer att ha ett föränderligt utbud och ibland även lansera nya produkter.

Syftet med tjänsten är att ge små lokala producenter en försäljningskanal som inte kräver extra resurser eller personal. Varorna säljs mot provision, vilket gör att producenten inte behöver ta någon risk. Kontakta oss för mer information.

Under matmarknaden

  • In- och uppackning ska vara helt klar senast kl. 09.50

  • Dubbelporten för inpackning stängs kl. 09.00, därefter används entrén.

  • Om ni ska leverera produkter till vårt Food Court så ska det ske senast kl. 08.30

  • Inga prislappar, soppåsar el. dyl. får hänga ned över eller fästas på bordkappan. Ta med er häftstift/ häftmassa för att använda på väggarna bakom er (vissa platser har ingen vägg)

  • Vid användande av egen duk undvik att duken hänger ned över bordskappan

  • Egna företagskyltar ska hänga på de vita väggarna bakom er eller på annan angiven plats. Fråga arrangör om ni är osäkra på vart.

  • Sälj gärna något som besökare kan äta på plats – i Food Court är alla välkomna att slå sig ned och äta. Kaffe/te/saft finns att köpa i Food Court som också har något matigt eller något till fikat.

  • Ingen nedpackning innan kl.15.00 eller om det fortfarande finns kunder kvar i lokalen

  • Arrangören stänger entrén kl. 15.00. Innan man lämnar sin plats så plockar man upp eventuellt skräp och lägger i papperskorgar som står utplacerade i lokalen. Eventuellt emballage tar man med sig.

  • Utvärderingsformulär finns tillgängligt i Food Court för besökare att fylla i.

Efter matmarknaden

  • Ta hand om synpunkter från besökarna och meddela oss dem. Detta för att vi ska bli ännu bättre

  • För er som vill finns det möjlighet att stanna efter varje marknad för eftersnack. Anmälan görs till arrangör som fixar kaffe och något att äta till självkostnadspris.

  • Meddela oss vad ni tycker och kom gärna med förslag på förbättringar och idéer för att utveckla matmarknaden ytterligare

Julens matmarknad
Julmarknader hålls söndag den tredje advent kl. 12.00-16.00. Samtliga regler för matmarknaderna gäller även för julens matmarknad men med följande tider och tillägg:

  • Dubbelporten för inpackning stängs kl. 11.00, därefter används entrén.

  • Uppackning ska vara klar 11.50

  • Food Court

  • Ingen nedpackning innan 16.00.

  • Arrangören stänger entrén 16.00.

  • Under julens matmarknad kommer vi att lägga till en juldetalj vid varje plats.

  • Tilläggsfärger för er att använda på dukar är rött, vitt och grått.

Datum för mat- och julmarknadet läs mer under Information och öppettider


 

PRISER (ex.moms med tillgång till el, företagskylt, bord inkl. bordskappa)

"Inomhus", bord 3x0,8m, inkl el och skylt                                              300:-

Utomhus med eget bord (kolla med arrangör gällande yta)                      300:-
Utomhus med arrangörens marknadsstånd inkl tak, 3x0,8m                     400:-
(Bokning måste ske minst en vecka innan marknadstillfälle)

"Utomhusbaren", plats för max två utställare                                          500:-
("Utomhusbaren" är en mindre bod med el

Utställare som tillagar mat för  take away                                              150:-
(Södra hamngatan 3)

Skafferiet (20% i provision av sålda produkter)
Hör av dig till centrumledare för mer information

Boka plats, e-posta till
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 079- 079 98 76

Ange: Bokningsdatum, namn, orgnr och faktureringsadress (om du är ny), e-post, mobilnummer, önskad plats, vilka produkter du vill sälja.


 

Livsmedelshantering utan anmälan till MIljö- och stadsbyggandsförvaltningen
(information nedan är hämtad från Miljö- och stadsbyggnad Kristinehamn)

Vid vissa sällsynta tillfällen får man hantera livsmedel för allmänheten utan att behöva registrera sig hos kontrollmyndigheten. Livsmedelshantering ska vara maximalt följande:

Tillfällig livsmedelshantering
Det rör sig om verksamheter som sker vid enstaka tillfällen per år. Om man hanterar livsmedel med hög risk som att tillaga rått kött, fisk eller fågel, kylar ner maten eller håller maten varm får det vara max 2 gånger (1-2 dagar) per år. Om man hanterar livsmedel med liten risk, som att baka bröd eller torrt kaffebröd får man sälja brödet max 10 gånger per år á 1-2 dagar.

Inte organiserad verksamhet
Om ett företag, t ex en bilverkstad bjuder sina kunder på kaffe och småkakor i självservice eller en cykelbutik som säljer glass räknas det inte som livsmedelsföretag. Det finns ingen person som lägger större tid på livsmedelshantering samt att risken bedöms som mycket låg.

Dock! Det finns en del regler som ändå gäller för dessa verksamheter. Även vid tillfällig livsmedelshantering eller i en verksamhet som inte är organiserad ska livsmedel hanteras så att de är säkra. Kunder ska inte riskera att bli sjuk av maten. Följande regler ska beaktas av alla som hantera livsmedel avsedda för allmänheten:

Renlighet

  • Tvätta dina händer innan du hantera livsmedel, ofta under matlagning, efter du har rört ansikte eller en annan kroppsdel och efter varje toalettbesök med flytande tvål och torka med pappershanddukar.

  • Använd inga ringar eller smycken vid matberedning, se till att händerna är fria från sår eller sprickor.

  • Tvätta och desinficera alla ytor och utrustning som används för matberedning.

  • I kökslokalerna och vid livsmedelhantering får inte insekter, skadedjur eller andra djur komma i närheten.

    Råvaror och färdiga livsmedel

  • Hantera rått kött, rå fågel, rå fisk och råa skalddjur skiljt från andra livsmedel

  • Använd separat utrustning såsom olika knivar och skärbrädor för att hantera olika råa livsmedel.

  • Förvara livsmedel alltid i slutna behållare t ex plastburkar med lock.

    Säker temperatur

  • Förvara i rätt temperatur, det som står på förvaringsanvisning. Tillagade varor ska helst förvaras vid en temperatur under 8ºC.

  • Lämna inte värmebehandlad mat i rumstemperatur. Maten ska antingen kylas ner snabbt till under 8ºC (max 4 timmar) eller så ska maten varmhållas med värmeplattor eller varmvattenbad i över 60ºC max 2 timmar.

  • Tina inte maten i rumstemperatur.

    Säkra råvaror

  • Använt rent dricksvatten eller behandla vatten så att det är säkert.

  • Välj färska livsmedel av bra kvalitet.

  • Välj livsmedel som beretts så att de är säkra, t ex pastöriserad mjölk

  • Tvätta frukt och grönsaker noggranna

  • Använd inte livsmedel efter sista förbrukningsdag.

    Tillagning och uppvärmning

  • Upphetta livsmedel ordentligt till min 70ºC. Försäkra dig att köttsaften och köttet är klar, inte rosafärgad. Helst ska du använda en termometer.

  • Uppvärma kyld mat tillräckligt, så att det är i hela produkten över 70ºC. Tänk på att mikrovågsugn kan ge ojämn upphettning.

 KCC

 Knapp konstmuseet

 Knapp turist

 Knapp sannabadet