Ingen Puls utan din

VAD ÄR DIN STADSKÄRNA VÄRD?

Fundera på det. All den kunskap som varje person i en butik, salong, restaurang, café, hotell eller annat verksamhet erbjuder. Den där personliga servicen många verkar ha glömt nu när näthandeln lovsjungs.

Tänk igenom det. Att skatteintäkterna ökar i takt med den lokala handeln. Att antalet arbetstillfällen i stadskärnan blir fler om du väljer lokala restauranger. Vilket skapar ännu mer skatteintäkter.

Du kanske säger, vad har jag för nytta av det? Du kan säkert förstå det. Det är de pengarna som betalar dina barns skolgång, omsorgen, sjukvården och att det planteras blommor i en park nära dig. Att de långa och onödiga transporterna minskar. Ta in det. Alla aktiviteter som fyller stadskärnan. Att du kan känna trygghet för att det är människor i rörelse. Eller bara att det är mysigt. Känslan av att klämma och känna på en produkt. Och få med dem hem med en gång. I rätt storlek. Och doften från bageriet. Alla möten med människor du inte alls hade tänkt möta, ni sprang bara på varandra. Beslutet är ditt. Men ingen puls utan din.

Fem effekter av en levande och attraktiv stadskärna:

  1. Utbudet av butiker, restauranger och caféer
  2. Fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter
  3. Miljö och transporter
  4. Naturliga mötesplatser
  5. Nya upplevelser

Visste du att 20 % av alla svenska momsintäkter från butiker, restauranger, caféer, hotell och andra verksamheter genereras av företag som verkar i våra stadskärnor?

Visste du att Sveriges stadskärnor omsätter 220 miljarder kronor, det innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till drygt 30 offentliga miljarder i momsintäkter som bland annat går till skola, vård och omsorg.

Visste du att stadskärnan är en attraktiv arbetsplats. 12 procent av de sysselsatta i en kommun arbetar i stadskärnan. De som arbetar i stadskärnan representerar 12 procent av de totala inkomstskatterna. Detta motsvarar omkring 85 miljarder kronor till stat och kommuner.

Visste du att en ny, mindre klädbutik genererar ca 2,5 miljoner kronor i omsättning per år och med det 1-4 nya jobb.

Källa: WSP och Handelns betydelse för svensk ekonomi

Ingen puls utan din är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av just din närvaro i stadskärnan. Över 40 städer runtom i Sverige står bakom kampanjen.

Länk för mer info:

https://www.svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din/